Gandacul rosu de bucatarie (Blattella germanica):

Denumit uneori in mod eronat  si gandac de apa (datorita prezentei lui pe tevile de scurgere), prezinta o culoare maro deschis , cu o lungime de aproximativ 12 mm.  In stanga jos avem un exemplar iar in dreapta ooteca, unde ouale acestuia sunt depuse.

Gandacul negru de bucatarie (Blatta orientalis)

De forma aproximativ ovala, culoare negru lucios sau maro inchis, cu o lungime de aproximativ 25-30 mm

Habitat si distributie:

Gandacii sau carcalacii cum li se spune in mod popular prefera un mediu cald si umed  ce este de regula intalnit un zona tropicala sau in zona cu clima temperata .  Unele specii pot insa supravietui si in mediul artic.  In mediul natural pot fi intalniti in locuri cu frunze si vegetatie in descompunere; altii sunt de natura acvatica si pot fi intalniti langa sau in ape.

Comportament:

Sunt de regula prezenti in grupuri, prezentand comportament colectiv de exemplu in ceea ce priveste sursele de hrana. Activitatea acestora are loc preponderant noaptea,  o exceptie fiind gandacul asiatic (Blattella asahinai) ce zboara deobicei noaptea fiind atras de surse lumina. Acesta din urma fiind asemanator cu gandacul rosu de bucatarie, insa cu aripi mai mari si cu o abilitate de zbor asemanatoare moliilor.

Alimentatie:

Alimentatia gandacilor include atat produse de origine vegetala cat si animala

Reproducere:

Reproducerea are loc cu ajutorul feromonilor pentru atragea partenerilor si se produce sexuat.  Exista si unele specii unde reproducerea are loc asexuat. Ouale  sunt grupate sub forma unei capsule numita ooteca, ce poate fi deseori observata in partea inferioara a abdomenului femelei.  Dezvoltarea de la stadiul de ou la stadiul de adult dureaza in jur de 3-4 luni. Gandacul rosu de bucatarie produce de regula intre 30 si 40 de oua. Gandacii traiesc pana la un an si o femela poate depune pana la 8 capsule (ooteca) cu oua pe perioada ei de viata.

Pericole asociate:

Dintre multele specii de gandaci doar cateva au ajuns sa fie considerate daunatori.  Acestia de regula traiesc in habitatele umane, hranindu-se cu mancarea sau resturile ramase de la acestia.  Pericolele asociate cu prezenta gandacilor pot fi: transportul pasiv de agenti patogeni pe corpul lor, in special in spitale. Prezenta acestora este asociata deseori si cu prezenta alergenilor.

Control:

Dezinsectie cu ajutorul insecticidelor, ce contin deltametrin,  pyrethrin sau derivati.