Viespile (Vespula vulgaris) :

Viespea europeana (Vespula vulgaris) este o insecta ce traieste in colonii cu pana la 10.000 de membri. Acestea isi construiesc cuiburile de regula in cavitati din copaci, sau cladiri. Viespile adulte masoara aproximativ 15 mm lungime. Activitatea acestora are loc din luna aprilie pana in luna octombrie, in restul timpului hiberneaza. Aceastea sunt insecte oportuniste, hranindu-se cu alte insecte, resturi de animale, fructe, hrana umana si animala.

Viespea europeana nu este foarte agresiva, insa poate fi provocata accidental sa atace / intepe oameni atunci cand cuibul  acestora este deranjat; atacul viespilor poate fi facilitat si de raspandirea de feromoni “de alarma” ce pot determina un atac coordonat.  Intepatura de viespe poate sa provoace la unii oameni  reactii alergice grave si chiar moartea.

Control

Daca cuibul de viespi este accesibil  (situat in spatiu deschis) acesta poate fi eliminat usor prin aplicarea de insecticid  commercial in tuburi special concepute pentru a permite o pulverizare de la distanta ( 3 – 5 metri). Nu este recomandata aplicarea de insecticid de aproape. Dupa aplicare, asteptati cateva zile pentru a va asigura ca colonia a fost distrusa in totalitate, dupa care puteti proceda la distrugerea, inlaturarea fizica a cuibului. Daca dupa cateva zile mai exista semne de activitate in jurul cuibului, dezinsectia trebuie repetata.

Daca cuibul este situat spatii inchise, ( pod , mansarda) trebuie avuta deosebita grija in a nu declansa un atact in momentul aplicarii de insecticid, nu perforati cuibul.