Librarie daunatori

Mai jos va prezentam informatii generale despre cei mai comuni daunatori domestici si industriali  din tara noastra.

Gandacii sunt insecte ce fac parte din ordinul Blattodea . In jur de 30 de specii de gandaci, din cele aproximativ 4600, sunt asociate cu habitatele umane.  Va descriem  primele doua dintre cele mai intalnite specii de gandaci. Acestia sunt: Gandacul  rosu de bucatarie (Blattella germanica) si gandacul negru de bucatarie (Blatta orientalis). Cititi in continuare..

Puricii sunt paraziti externi comuni atat cainilor cat si pisicilor. Exemplarele adulte se hranesc cu sangele gazdei, in cantitati de pana la 15 ori greutatea proprie pe zi. Animalele de casa devin infestate in urma  tranzitarii unei zone interioare (adaposturi, saloane de ingrijire) sau exterioare (curti private, zone publice) in care puricii sunt prezenti, acestia sar pe noua lor gazda. Cititi in continuare..

Soarecele de casa (Mus musculus) este un mamifer, ce la maturitate poate atinge  o greutate de aproximativ 30 de grame si o lungime de 15 cm , culoarea blanii fiind maro deschis spre gri, sau chiar negru. Durata de viata este de aproximativ 9 -18 luni. Acestia sunt mamifere foarte adaptabile, putandu-se catara, inota si sari pana la 30 de cm inaltime.  Cititi in continuare..

Sobolanul de casa sau sobolanul negru (Rattus rattus) este un mamifer ce poate atinge o greutate de pana la 250 de grame si o lungime de 43 de cm. Culoarea acestora fiind gri inchis – negru. Durata de viata fiind de pana la 3 ani , insa de regula intre 9 si 12 luni. Ca si soarecii, sunt animale adaptabile putand inota, sarii si catara peste diverse obstacole. Cititi in continuare..

Plosnitele sunt insecte maronii ce se hransesc exclusiv cu sangele aminalelor si al oamenilor. Plosnita comuna (Cimex lectularius) prefera sa se hraneasca cu sangele de om, insa se  va hranii si cu sange de caine, pisica, pasari si rozatoare.  Plosnitele adulte, masoara aproximativ 0.4 cm lungime, corp oval si culoare  maronie (asemeanatoare culorii unui sambure de mar). Cititi in continuare..

Viespea europeana (Vespula vulgaris) este o insecta ce traieste in colonii cu pana la 10.000 de membri. Acestea isi construiesc cuiburile de regula in cavitati din copaci, sau cladiri. Viespile adulte masoara aproximativ 15 mm lungime. Activitatea acestora are loc din luna aprilie pana in luna octombrie, in restul timpului hiberneaza. Cititi in continuare..