Soarecii (Mus musculus) :

Soarecele de casa (Mus Musculus) este un mamifer, ce la maturitate poate atinge  o greutate de aproximativ 30 de grame si o lungime de 15 cm , culoarea blanii fiind maro deschis spre gri, sau chiar negru. Durata de viata este de aproximativ 9 -18 luni.

Acestia sunt mamifere foarte adaptabile, putandu-se catara, inota si sari pana la 30 de cm inaltime. Soarecii poseda un simt olfactiv si tactil foarte bun, insa au vederea slaba, detectand preponderent miscarile din jurul lor. In exterior soarecii isi au habitatul in vegetatie, crapaturi in pereti, roci sau isi construisc o retea de tunele sub pamant.

In fiecare toamna, scaderea temperaturilor determina soarecii sa inceapa sa-si caute adapost, si sa-si adune hrana pentru sezonul rece. Soarecii sunt animale curioase, si nu se vor teme in a patrunde in crapaturi , gauri sau alte cai de acces. Odata ajunsi in interiorul unei locuite (pod, pereti dubli, izolatie termica) isi vor amenaja un culcus din resturi de hartie, resturi de izolatie termica, resturi de material lemnos etc.

Reproducere

Reproducerea soarecilor incepe la varsta de 40 – 45 de zile, iar gestatia dureaza cel putin 18 zile. In medie o femela are 5 – 6 pui pe gestatie. Reproducerea poate avea loc pe tot parcursul unui an. Puii de soareci se nasc fara blana si cu ochii acoperiti. Acestia cresc rapid, in 2 – 3 saptamani sunt acoperiti cu blana , li se deschid ochii, incep a se hrani cu hrana uscata si devin capabili sa paraseasca cuibul pentru perioade scurte.

Control

Controlul populatiei de soareci pe un anumit teritoriu se poate efectua prin metode de preventie sau de combatere. Controlul soarecilor prin metode de preventie se realizeaza eliminand sursele de hrana disponibile acestora si prin limitarea cailor de acces in spatiile favorabile formarii de cuiburi.

Deratizarea soarecilor de pe un anumit teritoriu se realizeaza prin aplicarea de capcane mecanice, capcane adezive (in functie de conditiile existente) si prin utilizarea de momeli otravite (raticide). Acestea din urma contin de regula ca substanta activa un anticoagulant.