Sobolanii (Rattus rattus) :

Sobolanul de casa sau sobolanul negru (Rattus rattus) este un mamifer ce poate atinge o greutate de pana la 250 de grame si o lungime de 43 de cm. Culoarea acestora fiind gri inchis – negru. Durata de viata fiind de pana la 3 ani , insa de regula intre 9 si 12 luni.

Ca si soarecii, sunt animale adaptabile putand inota, sarii si catara peste diverse obstacole. Activitatea acestora este preponderent noctura, parasind cuibul la lasarea intunericului pentru a procura hrana. Fata de soareci, sobolanii sunt mai precauti fata de lucrurile noi, au abilitatea de a se ascunde mult mai dezvoltata.

In exterior, sobolanii isi au habitatul in galarii sapate in maluri de pamant, sub placi de beton, de-a lungul tevilor din sol etc. Sobolanii se deplaseaza de regula de-a lungul peretilor, prin spatele obiectelor, pentru a se face greu de observant.

La interior, sobolanii patrund de regula prin spatii lasate in jurul unei tevi, unei tub electric, printr-o imbinare imperfecta (inchidere imperfecta), acestia pot largi cu usurita orice orificiu dintr-un material lemnos, material de constructie moale. Odata ajunsi la interior, isi vor construi cuibul utilizand ca si soarecii, resturi de hartie, izolatie termica , material lemnos, textile etc.

Reproducere

Reproducerea are loc de preponderent la inceputul primaverii si toamna. Reproducerea sobolanilor are loc de la varsta de 40 – 45 de zile. Gestatia dureaza cel putin 21 de zile, iar in medie per gestatie se nasc 7 pui. Reproducerea poate avea loc pe tot parcurul anului, de pana la 8 ori. Sobolanii se reproduc pana la varsta de 18 – 24 de luni. Puii de sobolan se nasc fara blana si cu ochii inchisi. La aproximativ 2-3 saptamani de la nastere, acestora le creste blana, li se deschid ochii si sunt pregatiti pentru a parasi cuibul.

Control

Controlul sobolanilor este mai dificil decat cel al soarecilor deoarece acestia sunt mai precauti. Ca sa in cazul soarecilor, pentru controlul populatiei de sobolani se aplica metode de preventie: eliminarea surselor de hrana, limitarea cailor de acces in zonele favorabile formarii cuiburilor.

Deratizarea sobolanilor se efectueaza prin amplasarea de capcane mecanice, adezive (in functie de situatie), si cu ajutorul momelilor otravite (raticide). Pentru a sporii rata de success al actiunii de control a populatiei de sobolani de pe un anumit teritoriu, este recomandata utilizarea concomitenta a metodelor de preventie cat si a metodelor de combatere.