Plosnitele (Cimex lectularius) :

Plosnitele sunt insecte maronii ce se hransesc exclusiv cu sangele aminalelor si al oamenilor. Plosnita comuna (Cimex lectularius) prefera sa se hraneasca cu sangele de om, insa se  va hranii si cu sange de caine, pisica, pasari si rozatoare.  Plosnitele adulte, masoara aproximativ 0.4 cm lungime, corp oval si culoare  maronie (asemeanatoare culorii unui sambure de mar). Plosnitele imature (nimfele) au forma asemenatoare cu adultii, insa dimensiuni mai mici si colorit mai deschis. Plosnitele nu sar, nu zboara , ci se deplaseaza cu rapiditate pe suprafete precum podeaua, peretii si tavanul.

Reproducere

Femelele adult isi depun ouale in locuri ferite , aproximativ 1-2 oua pe zi.  Ouale de plosnite sunt foarte mici , sub un milimetru, fiind dificil de vazut fara lupa si pe suprafete deschise la culoare. La aproximativ o saptamana, are loc eclozarea, rezultand nimfele de plosnita. Avand conditii ideale( 21 – 27 grade Celsius si hrana disponibila) plosnitele pot ajunge la maturitate in aproximativ o luna de zile. In conditii optime durata de viata a unei plosnite este de 10 luni.

Plosnitele sunt insect foarte rezistente,  nimfele si adultii pot supravietui luni de zile fara hrana, durata de viata fara hrana este mai mare cu cat temperatura este mai scazuta. ( de la 13 grade Celsius pana la an de zile). La o temperature normala (20 – 23 grade Celsius) durata de viata fara hrana este de 1 – 4 luni.

Comportament

Noaptea reprezinta perioada de activitate maxima a plosnitelor, In timpul zile plosnitele se ascund ,de regula, aproape de locul unde oamenii dorm. (in jurul sau chiar in saltelele de pat, canapele). Daca infestatia este lasata sa ia amploare, plonistele nu se vor limita in a se ascunde doar locurile mentionate mai sus, ci vor migra si in alte zone, facand eliminarea lor, dezinsectia, mai dificila. Plosnitele se pot ascunde nu numai in salteaua de pat ci si de-a  lungul cusaturilor de la colturile acestora, la cutele formate de canapea etc. In zone externe celor de dormit, plosnitele se pot ascunde in jucarii de plus, in crapaturile din podea si pereti, in spatele tablourilor, in cotorul cartilor, sub lampi de iluminat etc. Ca semne ale prezentei lor, se pot observa pe salteaua de pat pete inchise la culoare, datorate excrementelor plosnitelor.  Plosnitele ciupesc oamenii de regula noaptea pe parcursul somnului. Victima nu simte ciupitura, perioada de hranire durand aproximativ 3 – 10 minute, dupa care plosnita se retrage pentru a digera hrana (sangele).  Zona ciupiturilor se inroseste si  este provoacata  o senzatie de mancarime, aproximativ 30% din persoanele ciupite de plosnite cu dezvolta niciun simptom (semn) al ciupiturii. Plosnitele de regula nu transmit boli, inconvenietul produs de acesta limitandu-se  la discomfortul produs de ciupituri (reactiile acestora: mancarime , inflamare a pielii) si discomfortul psihic.

Control

Infestarile pot avea loc in urma achizitionarii unui obiect de mobilier infestat, plosnitele pot deasemenea calatorii pe bagaje sau obiecte vestimentare. O sedere la hotel sau intr-un alt loc temporar poate provoca o infestare ulterioara a locuintei. Plosnitele sunt de regula foarte dificil de eliminat, deoarece se pot ascunde in foarte multe locuri si au abilitatea de a trai fara hrana perioade mari de timp.  Locurile si lucrurile trebuiesc inspectate temeinic pentru a determina prezenta plosnitelor. Cooperarea intre proprietar si sau locatar si prestatorul de servicii de dezinsectie este critica, inspectia tuturor camerelor poate fi necesara si deseori aglomerarile de obiecte depozitate poate impiedica o inspectie completa. Deasemenea doar actiunea de dezinsectie chimica executata de catre prestatorul de servicii de dezinsectie este de cele mai multe ori insuficienta pentru eliminarea plosnitelor. Proprietarul si sau locatarul spatiului trebuie sa urmeze cu strictete instructiunile premergatoare si antemergatoare dezinsectiei chimice, oferite de catre prestatorul de servicii de dezinsectie. Ca si in cazul altor insecte , plosnitele sunt eliminate cu ajutorul insecticidelor lichide ce contin de regula  deltametrin,  pyrethrin sau alti derivati.