Puricii (Siphonaptera) :

Puricii sunt paraziti externi comuni atat cainilor cat si pisicilor. Exemplarele adulte se hranesc cu sangele gazdei, in cantitati de pana la 15 ori greutatea proprie pe zi. Animalele de casa devin infestate in urma tranzitarii unei zone interioare (adaposturi, saloane de ingrijire) sau exterioare (curti private, zone publice) in care puricii sunt prezenti, acestia sar pe noua lor gazda; sunt mai rare cazurile cand o infestare are loc direct de la un animal de casa la altul. De regula animalele de casa sunt infestate in urma contactului cu animale fara stapan (caini, pisici etc). Puricii prezinta abilitatea de a sari pe verticala pana la 15 cm, exemplarele adulte petrecand maroritarea timpului pe caini si pisici si mai putin in zonele frecventate de acestea. Nu toate infestarile cu purici au ca vector un animal de casa, puricii pot ajunge in premisele unei locuite si de pe imbracamintea unei persoane.

ciclu de viata purici

Reproducere

Odata ajunsi pe o gazda, puricii isi incep activitatea de reproducere, iar in decurs de 24 de ore depun primele oua. Toate ouale, aproximativ 40 – 50 pe zi, sunt depuse in blana gazdei, insa o parte din acestea cad si raman in zonele frecventate de gazda. Dupa eclozare, larvele de purici raman in zone ferite,unde se hranesc cu  fecalele ramase de la exemplare de purici adulte. Inainte sa devina adult larvele se transforma in pupe, protezate de cocon, si raman in aceasta faza de dezvoltare intre 1 si 4 saptamani sau mai mult, in functie de conditiile de mediu.

Control

Modalitatea de control a infestatiilor cu purici presupune atat tratamentul spatiului cat si a animalelor infestate. Pentru animalele de casa, exista pe piata tramente ce se aplica extern pe blana acestora cat si tramente interne, ce presupun administrare orala.

Dezinsectia puriciilor in spatiile infestate se realizeaza fizic si chimic. Fizic prin procedee de curatire (aspirare), a zonelor frecventate de animalele de casa (daca acestea exista). Chimic prin aplicatea de insecticide lichide (dezinsectie) pe suprafetele infestate. Nu sunt recomandate insecticidele cu eliberare in aer (ceata) deorece nu ajung in zonele preponderent infestate.  Deseori pentru eliminarea unei infestari cu purici este necesara aplicarea de insecticid lichid in 2 etape, motivul fiind prezenta oualor de purici, ce sunt protejate de cocon si sunt foarte rezistente la insecticid. O alternativa poate fi utilizarea unui insecticid cu remanenta foarte mare, remanenta depinzand foarte mult de natura suprafetei de lucru.